Sunday, January 25, 2015

Pengalaman menghadapi Peperiksaan MUET

Senang ke nak lulus Peperiksaan MUET nih?


Agak-agak, anda boleh lulus dengan cemerlang tak dalam exam MUET yang mencabar dan memingkan kepala nih?

Ya.

Saya tahu.

Sebab saya sendiri sudah mempunyai pengalaman menghadapi Peperiksaan MUET dulu ketika belajar dimatrikulasi.

Pensyarah saya hampir setiap bulan buat "mock" exam agar kami semua terbiasa dengan suasana sebenar peperiksaan MUET nanti. Tak adalah nanti terkial-kial nak jawab apa atau apa yang perlu dicakap ketika dalam ujian. Terutamanya dalam ujian "speaking".

Kalau kurang bersedia, memang hanyutlah jawabnya.

Band 1 memang dalam tangan.

Tapi, kita tak nak Band 1, kan?

Kita mahu sekurang-kurangnya mesti dapat Band 3. Barulah senang nak melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Dan turut juga membantu dalam memahami bahasa inggeris dan boleh bertutur dengan baik dan lancar dalam bahasa inggeris.

Untuk ujian bertulis, lebih kurang macam jawab soalan peperiksaan bahasa inggeris kat sekolah dulu-dulu tuh. Cuma dia punya soalan agak susah sikit la. Sesuai lah dengan level kita, kan?

Nasihat saya untuk yang akan menghadapi Peperiksaan MUET 

Belajar bersungguh-sungguh. Dengar apa yang teacher ajar. Kutip tips dan teknik menjawab soalan dari pensyarah atau cikgu masing-masing. Tanya apa yang mungkin keluar. Spot topik-topik yang mungkin akan keluar dalam peperiksaan dan selalu buat latih tubi contoh soalan atau ramalan MUET.

Tidak pun.

Boleh baca panduan MUET ini.

Sedikit sebanyak boleh membantu anda memahami apa yang perlu anda belajar dan kuasai sebelum menghadapi peperiksaan MUET nanti.

Boleh dapatkan panduan Muet ini melalui link ini.

Klik link ini --> Panduan MUET 2015

 Rahsia Lulus MUET dengan Cemerlang

1 comment:

  1. Soalan MUET kena study lebih sikit. Belum lagi masuk ujian lisan dia yang pelbagai. Nasiblah lulus untuk sambung degree.

    http://www.kakyongcun.com

    ReplyDelete

Jika ada pertanyaan tentang MUET, boleh tanya disini.